Steegjes - Little alleys Klooster - Monastery Meer van Elena - Elena lake Kerken - Churches Houten huis - Wooden house Zicht over de bergen rond Elena - View over Elena mountains

Omgeving

ARBANASSI

Arbanassi ligt op 4km van Veliko Tarnovo, boven de vallei. Het stadje is heel populair bij toeristen voor de bijzonder rijke geschiedenis. De vele historische monumenten vormen het hoogtepunt van de Bulgarian National Revival architectuur. Daarom kreeg Arbanassi de status van Werelderfgoedstad van de Unesco. Van de 80 huizen staan er meer dan 30 op de lijst van culturele monumenten.

Arbanassi is een oase van rust. U kan er heerlijk wandelen en tafelen. Enkele hotels hebben een zwembad dat ook voor niet-hotelgasten beschikbaar is.
De Geboortekerk bezit een uitzonderlijke collectie aan fresco’s.

http://arbanassi.org/indexen.html


ELENA

Elena ligt 42km zuid-oost van Veliko Tarnovo, aan de voet van het Balkangebergte. In de buurt ligt een mooi meer.

Dit stadje is aardig op weg om een tweede Arbanassi te worden o.a. door de restauratie van de architectuur uit de nationale revival. Het Popnikolovhuis (1830) is een prachtig voorbeeld daarvan. Het is bijna volledig in hout opgetrokken.

Daarnaast telt Elena zo’n 130 monumenten waaronder een klokkentoren uit 1812 die nog zijn oorspronkelijke uurwerk heeft.
Verder vindt u er de Nicolaaskerk (Sveti Nikola) uit 1804 en de Maria-Hemelvaartkerk (Uspenie Bogoroditsjno) uit 1837.

Elena is heerlijk om te kuieren. De culinaire specialiteit is Elenski but, een gedroogde ham.

http://www.elena.bg/


KLOOSTERS

Het Preobrazhenski klooster ligt in de voet van een rotswand en is één van de weinige nog steeds bewoonde kloosters. U vindt het op 7 km van Veliko Tarnovo. Het is vooral bekend omwille van zijn fraaie kerk en prachtige fresco’s.

Aan de andere kant van de vallei treft u het klooster van de Heilige Drievuldigheid aan.

Op 9 km van Veliko Tarnovo ligt ook nog het Patropavlovski klooster.

http://www.velikoturnovo.info/id-40/monasteries_and_churches.html]website